Utflykt i Languedoc 18-22 september

Languedoc är ett underbart landskap, sprängfyllt med god mat och vin, vingårdar, kulturutflykter och fina bad. Tillsammans med oss, utforskar du några av våra många sevärdheter under en kortvecka i september. God mat och vin står självsagt i centrum och vi besöker några av våra trevliga vingårdar och olivoljeproducerande gårdar, där vi får smaka på deras produkter. Organiskt, ekologiskt, naturligt och närodlat är honnörsord för våra utvalda producenter.

Under er vistelse i hjärtat av det vackra landskapet, där skörden står för dörren och vinfälten dignar av mogna druvor, kombinerar vi njutbara middagar med besök på speciellt utvalda vingårdar med vinprovningar, trevliga restaurangbesök med ypperligt lagad mat. Ni bor fantastiskt på ett litet chambre d´hôtes de charme i den strategiskt belägna byn Murviel-Lès-Béziers, endast 20 minuter från flygplats och nära till våra gårdar och utflyktsmål. Vårt chambre d’hôtes är alldeles nyrenoverat med varsam hand och är inrymt i ett gammal maison de maître från 1800-talets mitt. Alla 7 personligt inredda gästrum med tidstypiska detaljer har utsikt över byn eller vår mysiga trädgård och har privat badrum i direkt anslutning till ert rum. Frukost och middag serveras i vår vackra trädgård när vädret tillåter eller i vår vackra matsal. Tid för ett dopp i pool hoppas vi också att ni skall få.

 

Program

Tisdag Ni ankommer Béziers Cap D’Agde flygplats ca 19.05 Där väntar vi för hämtning och vidare transport till ditt boende. Efter incheckning tar vi en välkomstdrink på terrassen och bekantar oss lite med varandra. Vi berättar mer om Languedoc och det närliggande området. Efter att ni hunnit installera er på rummen väntar husets välkomstmiddag med avpassade lokalproducerade viner.

Onsdag Dagen börjar tidigt och vi äter gemensam frukost redan 08.00. Efter frukost, ca 09.00 tar vi sedan vår lilla buss och gör en heldagsutflykt till staden Roquefort och deras världsberömda ostproduktion. Roquefort görs på 100% mjölk från får av rasen brebis de Lacaune och är ett riktigt hantverk. Vi besöker ostproduktion och ostkällare (medtag tjock tröja, temperatur ca 10 grader) och tar också en promenad i byn Roquefort. Sedan åker vi till den lilla autentiska tempelriddarbyn La Couvertoriade . Byn är från 1100-talet helt medeltida och ursprungligen ett fäste för tempelriddare. Den finns med på UNESCOS världsarvslista sedan 2011. Vi äter lunch (egen kostnad) och går en guidad (audio guides) rundvandring i slottet, murarna och i byn. Vid hemfärd kan det kanske bli möjligt med ett dopp i en flod eller källa, så medtag badkläder. Vi avslutar dagen med en trevlig middag på det välrenommerade Auberge de Madale, där vi äter husets middag med vinpaket.

Torsdag På torsdagen tar vi det i gengäld lite lugnare och börjar dagen med en lyxig champagnefrukost med champagne, både de lokala sorterna och ”riktig” ca 10.00 En provning av de olika mousserande vinerna med genomgång av dess olika druvsorter, deras karaktär samt även tekniken för champagnetillverkning står på programmet. För de morgontidiga finns kaffe och the från 08.30 och möjlighet för en promenad i byn eller på den närbelägna Sentier du Pech. Efter frukost blir det en promenad i byn med husets Maitre Ronald, som förklarar och berättar lite om byns historia. Lunch på egen hand på någon av de två mycket bra krogarna i byn. Sedan lite fri tid att promenera, upptäcka byn eller bara hänga vid poolen. Ca 18.30 samlas vi för kvällens begivenhet, en tur på Canal du Midi med båten BonPas som utgår från hamnen i byn Colombiers. Vi flyter stilla fram på Canal du Midi, som byggdes mellan 1667 och 1681 av Pierre-Paul Riquet på uppdrag av Solkungen, Ludwig XIV. Kanalen tog 14 år att bygga, är 24 mil lång, förbinder Atlanten med Medelhavet. Den har 63 slussar och 12 000 arbetare slet med bygget. 1996 togs den upp på Unescos världsarvslista. Under vår båttur, trakteras vi av musik och får njuta en kall buffé, inkl båtens vin. Vi tar sedan bussen tillbaka till Murviel-Lès-Béziers.

Fredag Vi äter frukost klockan 09.00. Efter frukost beger vi oss till en av våra vingårdar för en vandring genom vinfältet med vinbonden som berättar om sina metoder, sin filosofi och passion och vilka viner som görs här. Det bjuds också på en avsmakning av gårdens viner och ni har sedan möjlighet att handla med er viner hem för ett fördelaktigt pris. Vi avslutar vårt besök med en piquenique chic, komplett med viner. Efter lunch vänder vi kosan hemåt och passar på att besöka en ekologisk olivoljeproducent på Domaine de Pradine le Bas. Här produceras huile extra vergine från 7000 ekologiskt odlade träd. Vi får en kort visning i produktionen och får smaka de olika oljorna. Mycket varierande smak beroende på vilken sorts oliver som används. Även deras oliver, den lokala varianten lucques, får vi smaka. För de som vill, finns sedan möjlighet att köpa de olika produkterna gjorda av oliver, även tvålar, tapenade etc. Dags att återvända till ert boende för några timmars relax och 17.00 är det så dags för en après-travail hemma hos oss, där ni träffar om ni vill, andra svenskar boende i området som gärna berättar om sina erfarenheter av Languedoc. Efter det har vi en trevlig middag bokad på en rustik lokalrestaurang (denna middag till egen kostnad).

Lördag Efter frukost checkar vi ut och åker sedan till den pittoreska hamnstaden Méze där vi tar en båttur i Etang de Thau och får se och höra om hur mussel-och ostronodlingen går till. Här odlas musslor och ostron sedan länge och t o m de gamla romarna njöt av dessa mollusker. Idag tas det upp tonvis varje dag och på restaurangerna serveras de pinfärska! Efter båtturen får den som så önskar njuta av dagens skörd och varför inte ett glas PicPoul de Pinet, den lokala vita druvan som bara odlas här.För de som hellre äter något annat finns det mycket att välja på. Efter lunchen beger vi oss till en lilla byn Pinet, hjärtat för odlingen av druvan PicPoul där vi besöker den lilla vingården Domaine de Rouquette som producerar en ypperlig Picpoul. Henri och Brigitte tar emot oss med öppna armar och delar generöst med sig av sin filosofi. Det finns sedan möjlighet att köpa med sig av ders viner innan det blir dags för transport och återfärd till flygplatsen, där vi tackar för denna gång och önskar er varmt välkomna tillbaka!

TIPS: För viner, oljor, oliver oh ostar som ni önskar ta er med hem, checka gärna in en väska! Ca 10-12 flaskor får du med dig på 20 kg. För ostarna kan det också vara idé med en mjuk kylväska och ett kylblock.

INGÅR Utflykt i Languedoc Pris per person: 7670 sek (enkelrumstillägg 2000 sek) Sista anmälningsdag 2018-08-22

I vårt erbjudande ingår • 4 nätters boende i dubbelrum privat badrum inkl frukost • Transfer till och från Béziers flygplats • Samtliga transporter enligt programmet • Välkomstdrink och välkomstmiddag komplett med anpassade viner från lokal utvald vinproducent • En heldagsutflykt till Roquefort och La Couvertoriade med guidade turer • Middag på välrenommerade Auberge de Madale inkl vinpaket • Lyxig champagnefrukost med champagneprovning • Båttur Canal du Midi med musik och middag inkl dryck • Vingårdsbesök med vinfältsvandring, vinprovning och picquenique chic • Besök på olivoljeproduktion med avsmakning • Après-Travail • Båttur med guidad tur på Etang de Thau • Skaldjurslunch i Méze inkl dryck • Vinprovning på Domaine de Roquette

Priset är inklusive moms och lokala skatter men exklusive övriga måltider och drycker samt flygresa. Priset förutsätter en grupp på minimum 6 personer och max 14. Då våra vinresor inkluderar måltider med vin och provningar av alkoholhaltiga drycker, måste samtliga deltagare vara över 20 år för anmälan.

OBS! Programmet är preliminärt och ändringar till likvärdiga alternativ kan komma att ske med kort varsel, beroende på de olika restaurangerna och vinodlarnas tillgänglighet.

Den här sidan använder cookies för att göra din användarupplevelse så bra som möjligt. Här kan du läsa mer om cookies och vår sekretesspolicy

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close