Fransk Chokladtårta till helgen? Mums!
Gotta till det ordentligt till helgen, eller kanske till kommande avslutningar och studentfiranden, med en härlig fransk chokladtårta!
Fransk chokladtårta med ganache och valnötter
Så här gör du
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och mjöla en springform, 24 centimeter i diameter eller klä med bakplåtspapper.
- Hacka chokladen och smält chokladen tillsammans med smöret i ett varmt vattenbad.
- Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta och vänd i vetemjölet.
- Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
- Chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål.
- Koka upp grädden och sirapen. Häll den heta grädden över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt svalna något och rör i eller mixa i smöret med en mixerstav.
- Glasera kakan med ganachen.
- Strö över valnötterna.
Ingredienser
12 bitar
Tårtbotten
- 400 g mörk choklad
- 100 g smör
- 4 ägg
- 3 dl strösocker
- 2 dl vetemjöl
- smör till formen
- mjöl till formen
Chokladganache
- 100 g mörk choklad
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk ljus sirap
- 1 msk smör, mjukt
Att strö över
- 1 dl valnötter
(Recept Elisabeth Johansson)
Lycka till!